recept: Erdélyi fatányéros, Kifőzde
Erdélyi fatányéros
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

4 szelet sertéskaraj,
4 szelet borjúcomb,
4 szelet bélszín,
15 dkg füstölt szalonna,
10 dkg zsír,
80 dkg krumpli, só


A háromféle hús használata a magyar, de főleg az erdélyi konyha egyedülálló ételremekeit hozta létre. Évtizedekkel ezelőtt, az 1960-as, 70-es években az erdélyi fatányéros a vendéglők, éttermek egyik legnépszerűbb, legkedveltebb étele volt. Dekoratív tálalása a frissensültek uralkodójává léptette elő, nem beszélve arról, hogy két személynek bőséges ebédet, vacsorát jelentett.

A húsokat enyhén kiveregetjük, megsózzuk és lisztbe mártjuk. Serpenyőben kevés zsírt hevítünk és a hússzeleteket beletéve szép pirosra sütjük. Ezután a visszamaradt zsírban megsütjük a bevagdosott szalonnaszeleteket úgy, hogy ropogósra süljenek.
Utoljára az ízes szalonnazsírba tesszük a karikákra szelt krumplit, és erős tűzön mindkét oldalán megpirítjuk.
A tál szegélyét idénysalátákkal körberakjuk, közepébe helyezzük el a pirított burgonyát, amelyre ráhelyezzük a frissen sütött hússzeleteket, tetejére téve a szalonna kakastaréjokat.
Úgy is variálhatjuk, hogy bélszín helyett borjúmájat használunk, és nem csak lisztbe mártva sütjük a húsokat; a borjút kirántva, a karajt párizsi szeletnek panírozva, a májat lisztbe mártva sütjük ki.
Tálaláskor a krumpli mellett párolt rizsből kis félgömböket formázhatunk, káposztasalátával, csemege uborkával, almapaprikával, céklával, paradicsommal szegélyezzük.

Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.


Kapcsolódó anyagok: rósejbni
 párolt rizs
 tejfölös-kapros uborkasaláta
 káposztasaláta

Forrás: A Magyar konyha és a hetvenes évekbeli éttermi emlékeim alapján.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2009.02.19. Utoljára frissítve: 2009.03.19.
Utolsó megtekintés: több, mint 6 napja (2024-04-27 15:24:09 - 3.24)
Hozzászólások:

Megjegyzés a recepthez